20 January 2010

'Bold' or 'highlight'kan search result...camne???

Assalamualaikum w.b.t.
Harini aku try jugak buat search engine yg x jadi2 dr aritu lagi..hahaha... usaha tangga kejayaan!
At last, aku bjaya jugak buat search engine nih.. tp simple sgt2..

untuk nak menampakkan sedikit kecanggihan supaya tidak diperlekehkan, so aku nak try boldkan @ highlight perkataan yg aku search tu... contohnya mcm ni la.....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Search Result for : "Gila"

>> Pening gila buat search engine nih.. igt ley copy dr website lain..rupanya taley..byk kali try, mcm org gila jugak la aku mencari coding nih.. tanya otai2, depa pon x taw nak buat camna..tp sbaik la jadi jugak akhirnya...adoiii.. esok2 aku jadi org gila la gamaknya~~~~~

www.oranggila.com.my
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ha...lbey kurang camni la aku nak buat...tp mslahnya, aku x jumpak coding otai2 yg ley bantu aku solve prob nih... nak kena guna if..else...ke??nak kena pkai style ke?? apakah itu smua?? aku tidak mengerti ("-_-)
how???how??how???

kat bwah ni aku show sebahagian dr coding utk search.. aku cuma perlukan bold je pon da ckup..
bantulah aku~~~~ (0_o)


19 January 2010

Potret - salah

lagu feberet aku masa form 4.. Melly muda2..wahahahaaa :P


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Slama ini kau masih merasa
aku slalu menantimu
2 minggu kau tak menghampiri
karna kau dengan yang lain

ibanya hatiku sayang
karna pikiranmu salah slama ini
setiap kau tak datang sayang
padahal aku tak pernah ada di rumah

slama ini aku pun mendua
tapi kau tak tau sayang
pikirmu kau yang menyakitiku
bukan, bukan kamu sayang

slalu ku bilang
aku tak sebaik kau pikir
tak pernah ku nantikan kamu
ku cinta kamu bukan berarti
ku tak mendua
sayang kau nilai aku salah
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


time ni kononnya nak jadik playgurl x bertauliah ar..haha.. padahai nk ckp ngn bdk laki pon susah..wahahaha...ngok ngek :P

31 July 2009

The Butterfly

Hidup adalah tidak dapatkan semua yang kita inginkan..
hidup adalah menentukan pilihan...
atau tidak memiliki pilihan sama sekali ...
~kupu-kupu~
itulah mereka..
dua perempuan yang sama istimewanya
.................................
kupu-kupu yang ini lembut..
bahkan rapuh..
tapi dia yang mempersatukan kami
dia merubah aku menjadi siapa aku sekarang
dia yang lebih memiliki isi
sementara kupu-kupu yang satu lagi menarik aku tinggi
cukup tinggi sehingga aku dapat berdiri tegar
dan yakin dengan keberadaanku
perbedaan yang membuat mereka saling melengkapi
melengkapi mereka sendiri
melengkapi hidupku....
...................................
Beginilah aku belajar tentang hidup..
tentang cinta..

dan berani menghadapi dan berani melepaskan
dari sebuah perjalanan yg menjadikan matahari, bulan, bintang,langit, awan dan hujan
tidak pernah akan sama lagi...

dan yang menjadikan hidup masing-masing
pelakunya juga tidak pernah akan sama lagi..


~The Butterfly~

Memori Kacau Daun..hehe

Weeee.. Lamanya dah x menjenguk blog ntah pape nih :D

Selamat kembali ke UiTM Perak (^_^)

Igt balik memori dulu2... Sonok sgt2 bila ramai kwn2 skpala..erk... :P

sdeynya...


nak refresh kenangan muda2...skang da tua (0_o)


ni first time guna mesin photostat muka..hak3...
memasing x reti guna..udahnye tuleh bhase Jepun..
aku ni x penah pegi Jepun..


sweet bangat (^_^)


muka2 bebudak Melati 2 CS110
tp x smua yg ada...
rindu smua :(
Kalo panjang umo, harap2 dpt jumpa balik...
(konvo nnt harap2 sempat jumpa)
miss u all damn much :)

12 June 2009

selamat pengantin baru!!!!

Assalamualaikum w.b.t

uit..lame da x update blog ni.. xde modal nak cite..ehem..
kali ni juzt nak share pic2 sempena mak sedara new kawen..

ni pic hantaran yg new buat sndri..hasil kreativiti yg x kreatif ni..hahaha... dlm bakul ni.. brg2 body shop... perfume 3 botol.. shower cream.. sabun buku... n span mandi tu..jala2 tu.. erm..agak lama new nak siapkan 1 hantaran ni.. sbb tgn x kreatif..hik3.. last2 jd la mcm ni.. comot2 je... :P







ni la rupa hantaran yg new buat... ade lagi 1..hik3..






yang kiri ni plak dlm dia ade brg2 MU..rupenya Pak teh aku ni minat MU ek..hahaha..
ni pun aku gak yg buat...sbenanya hantaran yg aku buat je bentuk bakul2 ni..lari tema...hahaha..





ni la rupanya lain2 hantaran yg mak2 sedara New buatkan.. New buat 2 je..yg lain tu, mak sedara yg buat..hehe...











ni gambo rombongan pengantin lelaki... pengantin tgh mkn..nyum3.. lupe nak amek gambo hidangan tu..huhu...


ok la.. sampai sni je..hehe....daaaa.... wassalam..

23 May 2009

Pizza Hut vs. KFC

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

ehem2.. New nak cerita tentang seribu 1 malam...hehehe...
Jumaat..22 Mei 2009..malam... Kawan2 praktikal New ajak makan2 kat Pizza Hut PB...
Ape lagi..xkan nak lepaskan peluang..rugi weh..bile lagi nak kua dgn kwn2..kan?..kan?..

mase ni New dtg lambat sket..Janji pkol 8pm..tp New sampai 8.30pm~~lbey kurang camtu la..
sbb ape??bukan sebab janji Melayu..tp ade hal sket ar~~
Ummi n adik2 New pon kebetulan nak gi Pusat Bandar PB...
jarak umah New ke Pusat Bandar PB ni about 12km cenggitu ar..

al-kisahnye..kwn2 ajak mkn kat Pizza Hut.. Ummi n adik2 New plak nak mkn kat KFC...
so, bile dah berjanji..kne la tunaikan... Ummi drop New kat tepi Pizza Hut..
New pon masuk..n sebab kelewatan New, kwn2 da tolong order siap2 utk New..
Order je pape..New ni jenis sental je smua..hik3..patut badan ngembang je..(^_^)

sembang2 mcm da staun x jumpe..ade je story-mory kitorg..
mase tu kat Pizza Hut ramai org...expecially chinese..

ni pizza ape ntah.. New x taw la name pizza2 ni sume..maklum la jarang masuk Pizza Hut..
Slalu buat sendrik je kalo nak mkn pizza ni..hehe..



pizza bawah tu, pizza New yg diorg da tlg orderkan.. name ape New x taw la..tp cam kosong jew..
yg pic atas tu, k.Niera punye pizza..pon x taw name gak..wakaka..ape la New ni..isk3..

k.Qis order pizza yg sama mcm New..
Wan pulak, order pizza yg banyakkkk cheese..tp New x tgkap plak gambo dia..ala.. :(

lepas sesi mkn2, kitorg buat sesi tgkap gambo plak..haha...
gambo kat bwah ni, gambo kitorg ber'empat'..
ade nmpk x?hehe...



imej dlm cermin tu, baju biru tu New la..
sbela New tu, K.Qis..
cewek2 peace ni plak, yg kiri tu k.Nira..
Yang kanan ni Wan...(^_^)

about 9.30pm kitorg da abes mkn..sume nak balik dah..
Notes: kitorg bukan kutu rayau ek..lalala(^_^)

New call Ummi... Ummi kata, diorg ada kat KFC..
New pon melintas jln menuju ke KFC..
(KFC tu seberang jln je dgn Pizza Hut..hehe)

New masuk KFC plak..dengan bungkusan pizza yg x abes td..hik3..

makanan lagi..mak aiiiii... (o_0)
mane aku x gemok..hahaha..





New sembang2 dgn Ummi.. sambil minum air adik..
Last2 sampai abes New telan air tu..erk...


bising adik New..wakaka... New xsedo plak sampai abes New Sapu..tinggal ais je..haha..
order lain la dik oiiii..lalala..(^_^)

cheesy wedges(btol ke ejaan ni eek??)



nyum2..tp New da x larat nak mkn...Kenyang pizza td pon x ilang lagi..
x mampu nak telan KFC dah..huhu..

abes jew..kitorg balik.. sebelum masuk kete,,..adik New yg sorg ni sempat posing lagik..
wakakaka...


New balik umah dgn keadaan kenyang YANG AMAT..
~~the end~~

My Roselle...

Assalamualaikum w.b.t.

Ni New nak tunjuk antara tumbuh-tumbuhan yang ummi tanam blakang @ tepi umah..

ni pokok Roselle... ye kwn2..sesape yg x pnah tgk..ni la ghupenye..
ni kat blakang @ tepi umah new..




meh kite tgk lagi dekat meh..



x nmpak lagi???? meh lagi dekat meh..hik3..



Roselle atau nama saintifiknya hibiscus sabdariffa l (pokok asam paya) ni sbenanya sumber utama vitamin C untuk tubuh badan kita. Kandungan vitamin C dlm roselle ni lbey 20 kali ganda dari yang terdapat dalam keluarga limau (citrus).




kalo kite minum air roselle ni, bley lambatkan proses penuaan & mencegah penyakit kronik sebab roselle ni menghadkan kerosakan yg dilakukan oleh radikal bebas..Roselle ni kaya dgn anti pengoksidaan wehh..


cantik..kan?? sedap pun sedap gak..rase mcm ribena bile kite buat air..



nampak dgn jelas???

nak buat air roselle ni, kite gunakan kelopak dia..
ade sesetengah variety roselle ade duri halus kat kelopak dia..bila kite sentuh,
rase mcm miang2 kat jari..
petua ummi New bila jadi mcm tu, ialah dengan gosok jari yg terkena duri halus tu,
kat rambut kita..hehe..
berkesan jugak..(^_^)




nak tengok cara buat air roselle??

camni...

memula..kopak la kelopak roselle nih..
mcm kat bwah nie..
biji yg tengah tu buang je..x diperlukan pon utk buat air..(^_^)



lpastu rebus la...mase rebus ni, masukkan air dan gula..


ok..rebus la dlm periuk camni ke..

sampai la jadi mcm ni rupe dia...igt ye kwn2.. rebus KELOPAK roselle...



meh nak story-mory sikit...~~weee...

ni kisah tahun 2000..mase New darjah 6..hehehe...
ade sorg kwn New, dia beli Roselle ni dari New..n New pon ajarkan cara nak
buat air roselle.. skali dia slh paham daa.... lpas dia kopak kelopak roselle ni,kelopak
dia buang..wahahaha..yg bijik tu yg dia pakai..
tuan-tuan dan puan-puan...
jika kita menggunakan biji utk membuat air, ape rase daaaa..(o_0)
lepas kwn New tu rebus biji tu,kua la lendir2 putih...
mak aih..dia call New..
"wei, nape aku rebus air Roselle ni x bertukar kale merah pon???"
ape punye soklan daa...isk3..
kau rebus biji tu kale putih..mane mau tuka kale merah..wakakaka...
igt magic ke hape nak suwoh tuka2 kale..isk2..
so, de moral value of this story is...dengar betul2 bila org ngajo..
x kire la ngajo ilmu ape pun..
yg penting..dengar dgn jelas..xpaham tanye la...weeeee~~(^_^)

stop story... meh tgk ape jadi dgn air rebusan kite td...
ha....nampak x...ni rase manis2 tau..jadi mcm kordial la..hik3..



rebus sampai jadi lbey kurang mcm ni la..jgn sampai hangus plak ek..



sori sbb x rotate pic ni..mls plak..hehe... asalkan nampak ghupe tu dah ok..kan?? hehe

lpas siap rebus, toskan..

sisa tu, leh buat jem...caranya, blend skit..bg haluss gitu...

pastu simpanla...lalalala(^_^)

sekian~~~cerita ringkas..My Roselle

21 May 2009

16 Mei 2009..Klinik Hoki at Pahang

Assalamualaikum pembaca yg dihormati :D

New nak cite pasal abah New plak :P

Abah New ni bukan sesape..cuma seorg insan biase mcm kita sume...
ape yg New nak share kat sni, share2 kosong je la ek...
saje nak share dgn kwn2 tersayang nie....(^_^)

ni New da sertakan video yg dah di'convert' oleh someone special..hehe~~
thank u so much :*

video ni baru je kua kat tv3.. hoki..hoki..hoki...
asyik2 pasal hoki..x boring ke~~~
ade org tanye kat abah New.."Xde ke anak hang yg ikut jejak langkah hang??"
abah aku jwb..."yg sulung(Abg New) tu ade jugak main..game2 kecik dia join.."
"Anak kedua tu(New), dia nak pgg kayu hoki pon terbalik..hapa daaaa..pukul org guna kayu dia pandai la.."isk3...
"Anak ke-3,ke-4 dan ke-5 tu mmg sama la mcm akak dia"...adeyhh.. ape daa...

meh2..tgk abah tunjuk skill dia meh...

video

Ape bende nie......(o_0)

Assalamualaikum all :D
jom3... kali ni new nak tunjuk 1 bende baru new jumpe dlm umah new...hik3..

satu hari..new terpandang...
ade 1 kotak mencurigakan dlm umah new
kotak hape ek...

mcm best nak menyelongkar di rumah sendrik..wakaka..
jom bukak satu2..hik3..

agak2 ape bende ni ekh...



ape neyh...wawawaaa...



cantik2...sukenye aku..lalala..(^_^)



eh...eh.. ade lobang..hik3..tempat letak pen kot..lalala(^_^)
ade mcm punat utk ditekan2 je tu... nak tekan la...
lpas je aku tekan,tros kuar bau gas..erk...
aku lari2 anak bapak
menuju ke bilik mak pak aku..hehe..
"abah..abah...bende ni kua bau gas... akak x tau apa benda ni..sapa punya haa??..."aku bertanya dgn penuh minat..kui3..
"ni kwn abah bagi kat abah..." sambil menekan punat yg aku da tekan td..

pup...

kuar api...mak aih..tinggi btol api tu mnyala...grrr...
lighter rupanya...hak3..
satu lagi tu ashtray la....isk3...cian aku x taw ape bende nih..(x_x)


aku bitaw kat bapak aku.." abah..lighter ni bahaya woo..kalo ada org main..nnt terbakaq"
last2 bapak aku jawab..." mana ada org main..hg sorg ja yg main"...hahampeh...
nmpak sgt aku sorg ja yg teruja bila tgk benda pelik2 dlm umah aku tu..wakakaka..

17 May 2009

Broadband, Streamyx & Aku..

Weeee... Akhirnya...Da sekian lama aku bertahan dgn kesopan-satunan 'beruk'band @ broadband Celcom hak milik bapak aku, akhirnya aku dpt psg Streamyx kat umah parents aku.. Aku bukan nak kempen pape kat ruangan ni.. cume nak share pengalaman aku bersama beruk-beruk yg bapak aku bela selama hampir setahun la...('Beruk' merujuk kepada 'Broadband')

Wahahaha... Sbenanya bapak aku langgan kedua2 jenis 'beruk' iaitu Maxis Broadband & Celcom Broadband... Pada mulanya bapak aku bela beruk Maxis.. tp memandangkan umah aku berada di kawasan pedalaman, jadi signal 3G Maxis mmg sgt2 tk power...So, bapak aku bela beruk Celcom pulak.. Tp apakan daya..nama pon kwasan kampong...mmg la signal 3G hampesss...huhu...

Sabo je la dgn tahap kesopan-santunan kedua2 beruk ni.. sampai nak search google pon kne tgu berjam2... adesss.... kalo nak chating2 ni bley la tahan lagi..tu pon asyik 'dc' je...(dc singkatan bg 'disconnected')

memula aku cadang nak psg streamyx dgn duit 1st gaji aku bila aku da keja nnt.. tp at last, bapak aku terbagi duit belanja lebih skit..so aku dgn yakin, cekal dan tabah pi register line tepon kat tmPoint seterusnya daftar streamyx....hoooorayyyy!!!!

tp igt best sgt ke.... kang sape nak bayo RM90/month.... goyang lutut aku weyhhh... total amount yg aku bakal kne bayo nnt, aku x sure la... tp aku amek Streamyx Combo 512k.. janji ley online..kire abes bersyukur dah ni...Alhamdulillah...

Tp yg sedikit kuciwa...udah la dgn akaun streamyx aku ni lmbat aktif.. plus plak dgn ADSL Splitter yg taley pkai ni...hwaaaaaaaa... kang nak kuarkan modal lagi nak beli wireless modem.. aku igt dpt free.. isk...isk...

xpe...janji dpt online..tu pon da kire besar rahmat tuh..hehehe...

meja mkn ni la port aku online..hak3..kalo ketepi kiri sikit, nampk la wayar2 yg serabut...giler semak weyh...