23 May 2009

My Roselle...

Assalamualaikum w.b.t.

Ni New nak tunjuk antara tumbuh-tumbuhan yang ummi tanam blakang @ tepi umah..

ni pokok Roselle... ye kwn2..sesape yg x pnah tgk..ni la ghupenye..
ni kat blakang @ tepi umah new..




meh kite tgk lagi dekat meh..



x nmpak lagi???? meh lagi dekat meh..hik3..



Roselle atau nama saintifiknya hibiscus sabdariffa l (pokok asam paya) ni sbenanya sumber utama vitamin C untuk tubuh badan kita. Kandungan vitamin C dlm roselle ni lbey 20 kali ganda dari yang terdapat dalam keluarga limau (citrus).




kalo kite minum air roselle ni, bley lambatkan proses penuaan & mencegah penyakit kronik sebab roselle ni menghadkan kerosakan yg dilakukan oleh radikal bebas..Roselle ni kaya dgn anti pengoksidaan wehh..


cantik..kan?? sedap pun sedap gak..rase mcm ribena bile kite buat air..



nampak dgn jelas???

nak buat air roselle ni, kite gunakan kelopak dia..
ade sesetengah variety roselle ade duri halus kat kelopak dia..bila kite sentuh,
rase mcm miang2 kat jari..
petua ummi New bila jadi mcm tu, ialah dengan gosok jari yg terkena duri halus tu,
kat rambut kita..hehe..
berkesan jugak..(^_^)




nak tengok cara buat air roselle??

camni...

memula..kopak la kelopak roselle nih..
mcm kat bwah nie..
biji yg tengah tu buang je..x diperlukan pon utk buat air..(^_^)



lpastu rebus la...mase rebus ni, masukkan air dan gula..


ok..rebus la dlm periuk camni ke..

sampai la jadi mcm ni rupe dia...igt ye kwn2.. rebus KELOPAK roselle...



meh nak story-mory sikit...~~weee...

ni kisah tahun 2000..mase New darjah 6..hehehe...
ade sorg kwn New, dia beli Roselle ni dari New..n New pon ajarkan cara nak
buat air roselle.. skali dia slh paham daa.... lpas dia kopak kelopak roselle ni,kelopak
dia buang..wahahaha..yg bijik tu yg dia pakai..
tuan-tuan dan puan-puan...
jika kita menggunakan biji utk membuat air, ape rase daaaa..(o_0)
lepas kwn New tu rebus biji tu,kua la lendir2 putih...
mak aih..dia call New..
"wei, nape aku rebus air Roselle ni x bertukar kale merah pon???"
ape punye soklan daa...isk3..
kau rebus biji tu kale putih..mane mau tuka kale merah..wakakaka...
igt magic ke hape nak suwoh tuka2 kale..isk2..
so, de moral value of this story is...dengar betul2 bila org ngajo..
x kire la ngajo ilmu ape pun..
yg penting..dengar dgn jelas..xpaham tanye la...weeeee~~(^_^)

stop story... meh tgk ape jadi dgn air rebusan kite td...
ha....nampak x...ni rase manis2 tau..jadi mcm kordial la..hik3..



rebus sampai jadi lbey kurang mcm ni la..jgn sampai hangus plak ek..



sori sbb x rotate pic ni..mls plak..hehe... asalkan nampak ghupe tu dah ok..kan?? hehe

lpas siap rebus, toskan..

sisa tu, leh buat jem...caranya, blend skit..bg haluss gitu...

pastu simpanla...lalalala(^_^)

sekian~~~cerita ringkas..My Roselle

2 comments:

  1. Pokok ni kt umah aku pown ade...
    Tp aku kasi kucing aku mkn jer...
    Xtaw lak ade gunenyer...

    ReplyDelete
  2. hampeh..wakakaka.. ni la pokok Roselle.. mahal woo kalo jual kat pasaran.. isk3..

    ReplyDelete

TQ for leaving me a comment... (^_^)